Kuluiko joulun aikana hieman enemmän rahaa kuin olit alun perin ajatellut? Vuoden alku on hyvää aikaa säästämisen aloittamiseen. Jos laadit suunnitelman nyt ja sitoudut suunnitelmiisi, saatat huomata, että vuoden loppuun mennessä olet saanut kasaan aikamoisen summan rahaa. Suuret joet syntyvät pienistä puroista. Samalla tavalla säästäminen kannattaa aloittaa pienillä muutoksilla. Tässä artikkelissa kerromme, miten otat oman talouden haltuun pienillä siirroilla.

Miksi kannattaa säästää?

Ihmiset säästävät eri tarkoituksia varten. Yleensä säästämistä ajatellaan tilapäisenä tai ainakin määräaikaisena toimintana, mutta sitä voi ajatella myös elämänmittaisena projektina. Tällöin on mielekkäämpää puhua sääästämisen sijaan vaurastumisesta, oman talouden ottamisesta haltuun pysyvästi.

Elämä ei aina suju odotetulla tavalla, vaan joskus tulee vastaan yllätyksiä. Näin voi käydä myös huolellisimmalle ja tunnollisimmalle työntekijälle, joka budjetoi taloutensa senttiä myöten. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä olla säästöjä. Jos säästöjä ei ole, melko pienetkin yllättävät laskut voivat saada talouden epätasapainoon pitkäksi aikaa.

Entä jos säästöjä ei ole?

Yllättävien menojen varalle on käytettävissä myös muita keinoja kuin säästäminen. Monilla on luottokortti, joka on varattu nimenomaan yllättäviä menoja varten. Myös kulutusluotot soveltuvat erilaisten elämän projektien rahoittamiseen, mutta luottoa kannattaa aina käyttää harkiten, sillä luotoista koituu väistämättä lisäkustannuksia. Jos lainoja on paljon, nämä lisäkustannukset, kuten korot, saattavat nielaista melkoisen summan tuloista.

Säästäminen elämäntapamuutoksena

Jos taloustilanne on kehno ja lainaa on paljon, ei muutosta voi tehdä hetkessä. Kyseessä on kuukausien ja vuosien, jopa koko elämän mittainen projekti. Muutos on pysyvämpi, jos otat yhden askeleen kerrallaan. Suunnitelmista ja tavoitteista kannattaa tehdä mahdollisimman konkreettisia, jotta huomaat pääseväsi tilanteessa oikeaan suuntaan. Seuraavassa annamme vinkkejä, joiden avulla saat taloustilanteesi haltuun askel kerrallaan.

Neuvottele laskuista ja kilpailuta palveluntarjoajat

Tarkasta puhelinliittymäsi sekä netin, vakuutuksen ja sähkön tarjoajasi. Kilpailuta sopimukset säännöllisesti, sillä siten voit säästää jopa kymmeniä euroja. Muista harkita myös mahdollisia maksullisia tv-kanavia ja miettiä, katsotko oikeasti niin paljon televisiota. Karsi kaikki pienetkin turhat menot ja kulut, sillä pienistä puroista muodostuu lopulta suuri joki. On tärkeää, että tiedät, mistä palveluista maksat.

Maksa laskut ajallaan ja vältä muistutuslaskuja

Laskut kannattaa maksaa viimeistään eräpäivänä, sillä muistutuslaskusta tulee yleensä vähintään 5 euroa lisää laskuun. Kun et lykkää laskujen maksua eräpäivän yli, säästät rahaa jopa kymmeniä euroja.

Avaa säästötili ja tee säästämisestä automaattista

Lähes kaikki pankit tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja säästämiseen. Voit avata säästötilin, jolta voit nostaa rahaa vain kerran tai pari vuodessa. Kun nostojen mahdollisuutta ei ole, rahaa säästyy kuin huomaamatta. Voit myös perustaa tilin, jolta nostaminen ei ole lainkaan mahdollista. Tee säästämisestä automaattisesti ja siirrä palkkapäivänä säästösumma säästötilille. Vaikka siirtäisit kuukaudessa vain 10 euroa, kertyy siitä vuosien saatossa sievoinen summa rahaa.

Käytä kauppalistaa

Monet ihmiset menevät ruokakauppaan pohtimaan, mitä he söisivät ruuaksi. Kun toimit näin, teet kuitenkin helposti hätiköityjä päätöksiä etkä välttämättä osta edullisimpia tuotteita. Laadi ruokalista etukäteen vähintään kolmeksi päiväksi ja tee ruokalistan perusteella ostoslista, jota noudatat kauppareissullasi. Tee ruokaostokset 1-2 kertaa viikossa kauppalistan mukaisesti, jotta vältyt heräteostoilta.

Muista myös tarjoukset

Monet kaupat myyvät alennuksella tuotteita, joiden parasta ennen -päivä tai viimeinen käyttöpäivä on lähestymässä. Esimerkiksi lihat säilyvät pakastettuina myös päivämäärän jälkeen, joten voit hyvin ostaa varastoon tarjoustuotteita. Muista kuitenkin hyödyntää nämä tuotteet myöhemmin. jos ne päätyvät roskiin pakastimestasi, et ole säästänyt senttiäkään.

Myy turhat tavarat

Varmasti jokaisen nurkissa ja kaappien takaosissa pyörii tavaroita, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet käyttämättä. Käy kotitaloutesi tavarat läpi ja myy tavarat, joita et itse enää tarvitse. Erityisesti lasten vaatteet ja tarvikkeet liikkuvat kirpputoreilla hyvin.