Uusi vuosi, uudet haasteet, eikö niin? Teitkö kenties uudenvuodenlupauksia? Monet sortuvat vuodesta toiseen lupailemaan itselleen mahdottomia ja muutaman viikon ponnistelun jälkeen toteavat jälkeen kerran lupausten olleen liian kovia. Olipa kyse sitten terveydestä tai talousasioista, molemmissa asiantilan muuttaminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista. Tässä artikkelissa kerromme, miten saat taloutesi suunnan muutettua pysyvästi tämän vuoden aikana.

Kannattaako lainaa ottaa?

Lainan ottaminen on toisinaan perusteltua. Monet rahoituslaitokset, kuten MONEYBANKER.no, tarjoavat asiakkailleen laadukkaita lainatuotteita, joilla voi rahoittaa pieniä tai suurempia hankintoja. Suurin osa ihmisistä ostaa asunnon lainarahalla, ja samalla tavalla myös kesämökin, veneen tai auton hankinnassa käytetään usein niin sanottua velkavipua.

Lainat ja luotot ovat ongelma siinä vaiheessa, kun liian suuri osa yksilön tuloista menee lyhennysten hoitamiseen. Pahimmillaan tilanne voi olla jopa sellainen, että henkilö joutuu ottamaan lisää lainaa suoriutuakseen lyhennyksistä. Tällaisessa tilanteessa pikaiset toimenpiteet ovat tarpeellisia, jotta velkaantuminen voidaan pysäyttää ja henkilökohtainen konkurssi estää. Taloudellisen ahdingon kasvaessa liian suureksi yksilön koko elämä kärsii, ja varsinkin ihmissuhteet ja terveys saattavat olla kovalla koetuksella. Omien lainojen määrää kannattaa siis tarkastella kriittisesti, ja lähtökohtaisesti tavoitteena tulisi olla velaton tilanne.

Mistä lähteä liikkeelle?

Vuoden alku on hyvä hetki tehdä tilannekartoitus. Asioiden muuttaminen edellyttää sitä, että tunnet nykyisen tilanteen ja tarkastelet sitä rehellisesti. Muista, että olet ottamassa askeleen muutokseen suuntaan, älä siis turhaan soimaa itseäsi huonoista päätöksistä, joita olet ehkä tehnyt aikaisempina vuosina.

Aloita kirjaamalla ylös kaikki luottosi, niiden kokonaismäärät ja kuukausilyhennysten summat. Kirjaa myös ylös kaikki kuukausitulosi sekä kotitaloutesi pakolliset kuukausimenot. Miltä tilanne näyttää? Laske, paljonko rahaa jää käytettäväksi pakollisten menojen (sis. lainahoitomenot) jälkeen. Jos rahaa ei jää, ovat kulut ja lainanlyhennykset aivan liian suuret. Tässä tapauksessa järjestä lainat koron ja lainan kokonaismäärän mukaisesti järjestykseen. Aseta suurempikorkoiset lainat ykkösprioriteetille ja pyri maksamaan ne mahdollisimman nopeasti pois. Jos lainoja on kertynyt paljon, saattaa yhden ison lainan ottaminen olla järkevää. Yksi iso laina on kokonaiskustannuksiltaan yleensä aina edullisempi kuin monta pientä luotto korko- ja muine kuluineen. Jos et suoriudu pakollisista menoistasi, ota yhteys laskuttajiin ja neuvottele uudesta maksusuunnitelmasta. Yleensä joustoa löytää, jos olet itse aktiivinen ja rehellinen tilanteesi suhteen. On kaikkien etu, että laskut tulevat maksetuiksi.

Suunnitelman laatiminen

Kun olet kartoittanut nykytilanteesi yksityiskohtaisesti ja realistisesti, on aika katsosa tulevaisuuteen. Aseta itsellesi konkreettisia, realistisia tavoitteita. Kirjoita tavoitteet lauseiksi, esimerkiksi “vuoden kuluttua olen lyhentänyt luottokorttivelkojani 1000 eurolla” tai “10 kuukauden kuluttua olen säästänyt 1000 euroa”. Kun tavoitteet ovat riittävän konkreettisia, on niin toteuttaminen helpompaa.

Jos tulot ja menot eivät ole tasapainossa, mieti, miten voisit karsia kulutustasi. Sano irti turhat tilaukset ja myy ylimääräiset tavarat kirpputorilla. Lisätuloja voi hankkia näppärästi esimerkiksi netissä, joten elämäntilannekaan ei ole esteenä taloudellisen tilanteen parantamiselle. Lukuisat kääntäjät, kirjoitustyöläiset ja konsultit työskentelevät netissä kokopäiväisesti. Myös tukiopetusta voi tarjota etäopetuksena. Mieti siis, mikä taito sinulla on ja mistä voisit saada lisää tuloja itsellesi.

Sitoudu projektiisi

Suhtaudu projektiin siten, että sijoitat samalla itseesi. Kun taloudellinen tilanteesi paranee, henkiset voimavarasi riittävät paremmin arkipäivän toimintoihin eikä kaikki aika kulu rahojen riittävyyttä pohtiessa. Taloustilanteen paraneminen tuo aina mukanaan myös vapautta: mitä riippumattomampi olet taloudellisesti, sitä enemmän valinnanvaraa sinulle elämässäsi jää. Voit tehdä juuri sitä työtä kuin haluat eikä elämä ole pelkkää sentinpyörittelyä.

Tee tästä vuodesta vuosi, jolloin otat taloustilanteesi lopullisesti omiin käsiisi!