Elämässä tulee vastaan tilanteita, joissa ihminen tarvitsee lisärahoitusta. Huolellinen talouden suunnittelu ja budjettikuri ovat asioita, jotka jokaisen tulisi hallita. Tästä huolimatta elämä on yllätyksiä täynnä, eikä esimerkiksi avioero, läheisen sairastuminen tai kodinkoneen rikkoutuminen aina ole ennakoitavissa. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä olla säästöjä, mutta joskus yllätykset kasaantuvat ja hätävararahastot hupenevat muihin asioihin. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit löytää apua kiperään taloustilanteeseen hakemalla lainaa kätevästi netissä. Tutustu vaihtoehdoihin ja löydä omaan tilanteeseesi parhaiten soipva lainaratkaisu.

Millaisia lainatuotteita on tarjolla?

Netissä tarjolla olevien lainatuotteiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana valtavasti, ja usein kuluttajat kokevatkin sopivan lainan löytämisen haastavaksi. Lainojen ja luottojen vertailu on vaikeaa siksi, että lainatuotteiden ehdoissa on suuria eroja ja markkinoinnissa käytetään joskus hieman harhaanjohtavia tietoja. On siis tärkeää vertailla lainojen ehtoja huolellisesti ennen hakemuksen tekemistä. Vertailemalla luottoja säästät aikaa ja tietysti myös sievoisen summan rahaa. Voit hyödyntää valmiita lainavertailuja tai kerätä tiedot vertailuun itse.

Lainojen määrät ja laina-ajat vaihtelevat, samoin lainasta maksettava korko. Jos olet pienen, muutaman kymmenen euron tarpeessa, voit ottaa pikalainan. Jos taas etsit suurempaa, usean tuhannen euron joustavaa luotto, sopii kulutusluotto sinulle paremmin. Tarjolla on myös joustavia luottoja, joita voit nostaa käyttöösi tarpeen mukaan eli juuri silloin kun itse rahaa tarvitset. Kulutusluottojen maksuajat vaihtelevat kuukausista vuosiin, mutta pienet, kertaluonteisen vipit maksetaan yleensä kokonaisuudessaan takaisin laina-ajan päättyessä.

Miten lainoja voi hakea?

Lähes kaikkia markkinoilla olevia lainoja voi hakea netissä. Hakeminen on yleensä mahdollista ympäri vuorokauden, mutta luottopäätöksiä tehdään vain tiettyinä kellonaikoina, tyypillisesti arkisin aamuseitsemän ja iltayhdentoista välisenä aikana. Voit siis selailla lainavalikoimaa mukavasti omalla kotisohvallasi loikoillen ja täyttää hakemuksen milloin haluat. Myös hakemuksen liitteiden, kuten palkkatodistuksen, lähettäminen onnistuu yleensä helposti verkkopalvelun kautta.

Kun haet lainaa, sinun täytyy ilmoittaa tulotietosi rehellisesti. Lainantarjoaja tarkistaa myös hakijoiden luottotiedot, joten tässäkään asiassa ei kannata olla epärehellinen. Yleensä hakemuksen täyttäminen edellyttää rekisteröitymistä lainapalvelun käyttäjäksi, henkilökohtaista pankkitiliä suomalaisessa pankissa sekä tiliin litettyjä verkkopalvelutunnuksia.

Mihin tarkoituksiin luoton voi käyttää?

Jos haet pientä, muutaman kymmenen tai sadan euron pikalainaa, lainantarjoaja ei edes kysy lainasi käyttötarkoitusta. Voit siis käyttää lainaamasi rahat mihin haluat. Jos haet suurempaa lainaa tai luottoa, hakemuksessa saatetaan kysyä lainan käyttötarkoitusta. Käytitpä rahat sitten remonttiin, häämatkaan, muiden lainojen maksamiseen tai johonkin muuhun, voit olla hakemuksessasi rehellinen. Joitakin lainoja voi hakea toisen hakijan kanssa. Yhteishakijan käyttö parantaa yleensä myönteisen lainapäätöksen todennäköisyyttä, ja kahdelle ihmiselle myönnettävä lainamäärä on myös yleensä suurempi kuin yksittäiselle hakijalle myönnetty laina.

Milloin lainaa on liikaa?

Joskus rahat tuntuvat loppuvan jo tilipäivänä ja pakollisista laskuistakin suoriutuminen tuntuu liian suurelta haasteelta. Jos koet olevasi tässä tilanteessa, on aika ottaa aikalisä ja pysäyttää velkaantuminen ennen kuin se on liian myöhäistä. Kirjaa ylös tulosi ja menosi sekä lainojesi kokonaismäärät. Jos lainanhoitomenoihin uppoaa jo nyt suurin osa tuloistasi, ei lisävelan ottaminen ole järkevää. Ole rehellinen itsellesi ja muille ja päätä, että muutat taloudellisen kurssisi suunnan. Maksuhäiriömerkinnöillä on suuri vaikutus jopa arkisten asioiden hoitamiseen, joten ei luottotiedoistaan kannattaa pitää hyvää huolta. Vaikka joku lasku olisi edennyt jo perintään saakka, ei ole liian myöhäistä pelastaa tilannetta. Et ole yksin vaikeuksiesi kanssa, sillä moni muukin suomalainen kamppailee tällä hetkellä taloushaasteiden parissa. Pyri aina neuvottelemaan laskuille lisäaikaa, jos et jostain syystä pysty maksamaan laskuja viimeistään eräpäivänä.