Talouden suunnittelu kuuluu aikuisen ihmisen perustaitoihin. Lainan ottaminen on joskus järkevää, mutta ylivelkaantumista kannattaa välttää. Luottotietojen menetys vaikeuttaa monia arkisia asioita, kuten puhelinliittymän ottamista. Tässä artikkelissa annamme arkisia säästövinkkejä, jotka auttavat sinua pitämään talousasiasi kunnossa.

Ruoka, virvokkeet ja nautintoaineet

Ruokaostoksia tehdessä perusperiaatteena kannattaa pitää se, ettei tee heräostoksia ruokakaupassa ollenkaan. Kauppaan ei myöskään kannata mennä nälkäisenä, koska henkilö tutkitusti tekee nälkäisenä impulsiivisempia valinta. Muista aina noudattaa ostoslistaa, jonka teet laatimasi ruokalistan perusteella.

Yleensä aina tekemällä ruoan itse säästää. Voit valmistaa suuremman annoksen ruokaa kerralla ja pakastaa ylimääräiset annoksittain. Tällä tavalla saat myös itsellesi kätevästi lounasruokia työpaikalle vietäväksi. Ravintoarvot säilyvät melko hyvin pakastettunakin, mutta kannattaa muistaa, että monipuolisesta kasvisruoasta saat tarvitsemasi ravintoaineet edullisemmin kuin liharuoasta. Voit ryhtyä osa-aikaiseksi kasvissyöjäksi tai pitää tietoisesti viikossa muutaman kasvisruokapäivän.

Jos sinulla kuluu paljon rahaa ulkona käymiseen, muista nuoruusvuosien kikka baarilaskun pienentämiseksi: juo ystäväporukkasi kanssa pienet pohjat etkoilla ennen baariin suuntaamista. Tällä tavoin ehditte myös vaihtaa kuulumiset rauhallisemmassa ympäristössä ja voitte yökerhossa keskittyä muuhun.

Onko sinulla addiktioita, joihin uppoaa paljon rahaa? Karkit, suklaa, tupakka, alkoholi tai kenties joku muu aine? Jos vastasit kyllä, tee suunnitelma aineesta vierottautumiseksi. Kun pysyt addiktioista erossa, säästät rahaa, terveyttä ja myös henkisiä voimavaroja.

Koti, sisustus ja vaatteet

Vaatteisiin saa uppoamaan käytännössä miten paljon rahaa tahansa. Kun ostat vaatteita arkikäyttöön, panosta laatuun. Halvat tuotteet hajoavat hetkessä ja pitkällä tähtäimellä vain laadukkaat tuotteet kestävät. Tämä ei tarkoita sitä, että kannattaisi maksaa turhasta tai varsinkaan pelkästä merkistä.

Palauta mieleen käsityötaitoja. Jos vaatteen sauma ratkeaa pieneltä matkalta, ei sitä kannata heittää roskin. Neulalla ja langalla voit pelastaa monta vaatekappaletta tai ainakin pidentää merkittävästi niiden käyttöikää.

Kun uudistat kotisi sisustusta, pyri luoviin ratkaisuihin. Uudet huonekalut ja kodinkoneet ovat kalliita, mutta myös sisustusteksteihin kuluu paljon rahaa. Mieti, mitkä hankinnat ovat todella tarpeellisia. Hyödynnä kirpputorit ja tuttavaperheiltä käyttämättömiksi jääneet tavarat.

Mieti, onko talouspaperi todella tarpeellinen. Pyyhi tasot aina pestävillä tekstiiliräteillä, älä koskaan paperilla. Muista opettaa säästäväisyyttä myös lapsillesi.

Liikkuminen ja tietoliikenne

Ole polttoaineen suhteen säästäväinen. Kulje autolla vain silloin, kun se todella on tarpeen. Jos mahdollista, hankkiudu autosta kokonaan eroon ja liiku julkisilla kulkuneuvoilla. Kesäaikaan myös polkupyörä on oivallinen vaihtoehto, ja samalla kuntosi nousee kohisten.

Myös sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa omaa kulutustaan hillitsemällä. Älä koskaan jätä laitteita valmiustilaan, vaan sulje ne kokonaan, silloin kun et niitä käytä. Tarvittaessa voit ottaa pistokkeen pois seinästä. Vaikka yhden laitteen valmiustilan vaikutus sähkölaskuun on enimmillään muutaman euron luokkaa, saattaa kaikki laitteet huomioiden olla kyse vuositasolla jopa kymmenistä euroista.

Jos käytät julkista liikennettä, hanki kuukausikortti. Yksittäiset liput tulevat lähes aina kalliimmaksi kuin kuukausikortti.

Muista kilpailuttaa puhelin- ja nettiliittymäsi säännöllisesti. Kilpailuttamisen merkitys korostuu silloin, kun käytät puhelinta paljon. Puhelinlaskut ovat tyypillisiä rästiin jääviä laskuja, jotka aiheuttavat lukuisia maksuhäiriömerkintöjä kuukausittain!

Yleisiä ohjeita

Pölyttyykö kaappisi perukoilla vanha kunnon säästöpossu? Ota se taas käyttöön. Sujauta possuun kaikki taskun pohjalle jäävät kolikot. Kun possu on täynnä, voit kiikuttaa rahat pankkiin ja säästötilillesi.

Auta muita ja ota myös itse apua vastaan. Jos kaikki ihmiset tehostaisivat kierrätystä, rahaa säästyisi paljon. Pidä kirjaa omasta kulutuksestasi ja pyri karsimaan turhia menoja. Jos sinulla jää ylimääräistä rahaa, sijoita se harkiten. Jos rahat eivät tunnu riittävän, mieti, mistä voit karsia tai miten voisit hankkia lisätuloja.